Perhepalvelut Päivämäki Oy Ammatillinen perhekoti Taimi
OMAVALVONTASUUNNITELMA 2022
PALVELUNTUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT Palveluntuottaja Yksityinen palvelujentuottaja Nimi: Perhepalvelut Päivämäki Oy Ammatillinen perhekoti Taimi Palveluntuottajan Y-tunnus: 2924092-1 Kunnan nimi: Lahti Kuntayhtymän nimi: Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä Sote -alueen nimi: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Toimintayksikön nimi Ammatillinen perhekoti Taimi Toimintayksikön sijaintikunta yhteystietoineen Lahti Palvelumuoto; asiakasryhmä, jolle palvelua tuotetaan; asiakaspaikkamäärä Yksityinen sosiaalialan yritys, joka tuottaa lastensuojelun sijaishuollon palvelua kuudelle huostaanotetulle /avohuollon tukitoimena sijoitetulle lapselle/nuorelle. Toimintayksikön osoite Satulatie 7 15560 Nastola Toimintayksikön vastaava esimies Satu Maarit Päivämäki Puhelin 044 981 5196 Sähköposti perhekotitaimi@gmail.com
Toimintalupatiedot (yksityiset sosiaalipalvelut) Aluehallintoviraston/Valviran luvan myöntämisajankohta (yksityiset ympärivuorokautista toimintaa harjoittavat yksiköt) 26.7.2018 Muutoslupa: yksikön muutto uusiin toimitiloihin, paikkaluvun muutos 1.8.2020 Palvelu, johon lupa on myönnetty Ympärivuorokautinen sosiaalipalvelu / Ammatillinen perhekoti
Alihankintana ostetut palvelut ja niiden tuottajat Ei alihankintana ostettavia palveluita.
TOIMINTA-AJATUS, ARVOT JA TOIMINTAPERIAATTEET Toiminta-ajatus Ammatillinen perhekoti Taimi tarjoaa luvanvaraista, ympärivuorokautista, kodinomaista lastensuojelun sijaishuoltoa kuudelle lapselle Nastolassa ositteessa Satulatie 7.
Arvot ja toimintaperiaatteet Taimi-perhekodin arvoja ovat ammatillisuus, arkilähtöisyys, inhimillisyys, turvallisuus Ammatillisuus perhekodissa on kasvatuskumppanuutta lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän, lapsen biologisten vanhempien ja muun läheisverkoston kanssa, mukaan luettuna koulu ja mahdolliset hoitokontaktit. Ammatillisuus näkyy toimintaperiaatteissa suunnitelmallisuutena, tavoitteellisuutena ja ammattieettiset periaatteet huomioivana toimintana. Arkilähtöisyys perhekodissa näkyy kannattelevien arjen rakenteiden ja rutiinien toistuvuutena. Arkilähtöisyys on laajemmin myös pyrkimystä luoda yhteinen näkemys siitä missä olemme, mihin pyrimme ja miksi. Inhimillisyys perhekodissa on toisen ihmisen arvostamista, kunnioittamista, loukkaamattomuutta ja hienotunteisuutta. Inhimillisyyttä on toisen kuunteleminen ja kiinnostus häntä kohtaan. Inhimillisyys on välittämistä ja huolenpitoa. Turvallisuus ja turvallisuudentunne rakentuvat sekä konkreettisiin turvallisuusohjeisiin ja määräyksiin, että ilmapiiriin, joka kodissa vallitsee. Aikuisjohtoinen lapsilähtöinen, selkeä ja johdonmukainen kasvatus luo turvallisuuden tunteen. Kodin toimintatapoihin kuuluu tukeminen, rohkaiseminen, kuunteleminen, hyväksyntä, luottaminen, kunnioittaminen ja neuvottelu erimielisyyksistä.
RISKINHALLINTA Riskinhallinnan järjestelmät ja menettelytavat Riskinhallinnassa laatua ja asiakasturvallisuutta parannetaan tunnistamalla ennalta kriittiset työvaiheet, joissa toiminnalle asetettujen vaatimusten ja tavoitteiden toteutuminen on vaarassa. Riskinhallintaan kuuluu suunnitelmallinen toiminta epäkohtien ja todettujen riskien poistamiseksi / minimoimiseksi, sekä toteutuneiden haittatapahtumien kirjaaminen, analysointi, raportointi ja jatkotoimenpiteiden toteuttaminen.
Riskinhallinnan työnjako Perhekotivanhemmat vastaavat omavalvonnan ohjeistamisesta ja järjestämisestä, sekä siitä, että kaikilla on riittävästi tietoa turvallisuusasioista. Myönteinen asenneympäristö luo puitteet epäkohtien ja turvallisuusasioiden käsittelylle. Riskinhallinta on koko henkilökunnan vastuulla.
Luettelo riskinhallinnan/omavalvonnan toimeenpanon ohjeista Omavalvontasuunnitelma Pelastussuunnitelma ja poistumisturvallisuusselvitys Lääkehoitosuunnitelma
Riskien tunnistaminen Henkilökunta perehtyy laatimiinsa ohjeisiin ja suunnitelmiin, ja epäkohtia havaitessaan tekee suunnitelmiin tarvittavia muutoksia, sekä informoi muutoksista ikä- ja kehitystason mukaisesti talon kaikkia asukkaita. Kriisitilanteissa aikuinen ottaa vahvan aseman toiminnan johtajana, ja turvallisuuteen liittyvät asiat ovat ehdottomia, niistä ei tingitä. Riskien käsitteleminen Kaikki riskitapahtumat käsitellään viipymättä tilanteen jälkeen, ja käydään läpi miten, ja kuinka tapahtuma olisi voitu välttää. Perhekotivanhemmat kirjaavat haittatapahtumat ja tiedottavat niistä tarvittaessa sosiaalityöntekijöille, omaisille ja muille yhteistyötahoille. Korjaavat toimenpiteet Epäkohdat, laatupoikkeamat ja läheltä piti -tilanteet käydään läpi, heti kun tilanteesta on selvitty. Asianosaisten kanssa käydään läpi tilanne, ja etsitään ratkaisua, kuinka tilanne olisi voitu välttää. Tarvittavat muutokset kirjataan asiaa koskeviin suunnitelmiin, ja tapahtuneesta informoidaan sosiaalityöntekijää ja läheisverkostoa tarpeen mukaan. Muutoksista tiedottaminen Muutoksista tiedotetaan suullisesti ja kirjallisesti.
OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN Omavalvonnan suunnittelusta vastaava henkilö tai henkilöt
Perhekotivanhemmat: Satu ja Risto Päivämäki, sekä lähihoitaja Santeri Kuisma Omavalvonnan suunnittelusta ja seurannasta vastaavan henkilön yhteystiedot: Satu Päivämäki Satulatie 7 15560 Nastola p. 044 981 5196 Omavalvontasuunnitelman seuranta (määräyksen kohta 5) Omavalvontasuunnitelma päivitetään tarvittaessa, jos toiminnassa tapahtuu palvelun laatuun/ asiakasturvallisuuteen liittyviä muutoksia, muutoin vähintään kerran vuodessa. Omavalvontasuunnitelman julkisuus Omavalvontasuunnitelma on tulosteena alakerran oleskelutilassa, ja se on luettavissa myös internetsivuillamme.
ASIAKKAAN ASEMA JA OIKEUDET Palvelutarpeen arviointi Asiakkaan palveluntarvetta arvioidaan yhteistyössä asiakkaan ja hänen verkostonsa kanssa asiakassuunnitelmaneuvotteluissa puolivuosittain. Tuolloin asetetaan konkreettiset tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi. Lisäksi arjessa tapahtuu jatkuvaa arviointia, joka perustuu keskusteluihin lapsen ja hänen läheisverkostonsa kanssa. Arjen sujuminen on palveluntarpeen arvioinnin mittari. Kirjaaminen ja avoin keskustelu tuovat läpinäkyvyyttä ja auttavat työskentelemään tavoitteiden suuntaisesti. Lapset/nuoret osallistuvat asiakassuunnitelmaneuvotteluihin ikätasonsa mukaisesti. Arjessa lasten/nuorten kanssa keskustellaan tavoitteista, haaveista, onnistumisista ja epäonnistumisista.
Hoito- ja kasvatussuunnitelma (LsL 30.5 §)
Henkilökunta (perhekotivanhemmat) laatii yhteistyössä hoito- ja kasvatussuunnitelman. Sijaiset perehdytetään ennen työn aloittamista lapsia /nuoria koskeviin suunnitelmiin. Hoito- ja kasvatussuunnitelma tehdään yhteistyössä laaditun asiakassuunnitelman pohjalta. Sen toteutumista seurataan päivittäiskirjaamisella ja sovituin kuukausiraportein. Mikäli laaditut tavoitteet eivät toteudu / tulee vaikeuksia pysyä asetetuissa tavoitteissa, ollaan yhteydessä sosiaalityöntekijään ja pohditaan yhdessä asiaa / tehdään tarvittavat korjausliikkeet.
Asiakkaan kohtelu Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen Lapset/nuoret osallistuvat heitä koskevaan päätöksentekoon ikätasonsa mukaisesti. Heidän kanssaan keskustellaan asioista ja heidän mielipiteensä kuullaan, ja se pyritään parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan päätösten teossa. Työskentely kodissa on lapsilähtöistä ja kuitenkin aikuisjohtoista. (Aikuisten vastuu = aikuisten päätökset). Lapset voivat vaikuttaa ikätasonsa mukaisesti omaan arkeensa ja siinä tuleviin valintoihin. Jokaisella lapsella/ nuorella on oma huone, jonne toiset eivät mene ilman lupaa - ilmapiiri pidetään toisten yksityisyyttä kunnioittavana ja jokainen on omalta osaltaan vastuussa kodin ilmapiiristä. Lapsia / nuoria kannustetaan hankkimaan omia kavereita perhekodin ulkopuolelta ja kaverit voivat vierailla perhekodissa sovitusti, aivan kuten muissakin kodeissa. Lapsia/ nuoria kannustetaan harrastamaan oman ikätasonsa mukaisesti kodin ulkopuolella. Lasten / nuorten reviirin laajeneminen perustuu luottamukseen ja sovittujen toimintatapojen noudattamiseen. Lasten asiakirjat säilytetään toimiston lukitussa kaapissa ja lapsilla on oikeus nähdä heitä koskevat kirjaukset ja asiakirjat. Hankalissa / vaikeaselkoisissa tilanteissa kysytään lapselta/ nuorelta onko kirjattu asia ymmärretty oikein/ puuttuuko siitä jotakin, jonka lapsi toivoo siihen vielä lisättävän. Lapsia/ nuoria ohjataan pitämään henkilökohtaiset asiat yksityisinä. Kaikkea ei ole tarvetta jakaa, vaikka ilmapiiri avoin onkin. Itsemääräämisoikeuden rajoittamisen periaatteet ja käytännöt Perhekodin ilmapiiri pidetään hyvänä. Kodin päivärytmi pyritään pitämään säännöllisenä, mutta esimerkiksi ruokailuajoissa joustetaan lasten/nuorten harrastusten ja sovittujen menojen vuoksi. Netin/ puhelimen käytöstä sovitaan yksilöllisesti, lapsikohtaisesti, ottaen huomioon kasvatukselliset näkökohdat. Nukkumaanmenoajoissa on ikätasoista joustoa ja pienimmilläkin on mahdollisuus lueskella sängyssä, jos silmät pysyvät auki kaikkien iltatoimien jälkeen. Mikäli lapsen etu / hyvinvointi vaatii esimerkiksi yhteydenpidon rajoittamista, keskustellaan siitä sosiaalityöntekijän kanssa.
Asiakkaan asiallinen kohtelu
Jos lapsi / nuori / hänen läheisverkostonsa kokee tulleensa kohdelluksi epäasiallisesti, pyritään ensin avoimesti keskustelemalla hoitamaan asia tarvittavine anteeksipyyntöineen. Tapahtuma kirjataan ja asianosaiselle kerrotaan, että hän voi halutessaan olla yhteydessä sosiaalitoimeen. Loukkaavaan ja epäasialliseen käytökseen suhtaudutaan erityisellä vakavuudella. Asiakkaan osallisuus Asiakkaiden ja omaisten osallistuminen yksikön laadun ja omavalvonnan kehittämiseen ja palautteen kerääminen Palautetta saadaan suullisesti asiakassuunnitelmapalavereissa. Lisäksi yhteydenpito puhelimitse arkisissa asioissa antaa mahdollisuuden palautteen antoon. Puoliviralliset kalenteroinnit kerran
viikossa lasten kanssa toimivat samalla palautteen antopaikkana. Katsotaan yhdessä kalenterista mitä on tulossa seuraavalla viikolla, ja mitä on tapahtunut edellisellä viikolla. Lisäksi osallisuutta lisääväksi käytännöksi on otettu joka kuun ensimmäisenä torstaina pidettävä perhekodin palaveri. Palautteen käsittely ja käyttö toiminnan kehittämisessä Saatuun palautteeseen suhtaudutaan kiitoksella ja sitä käytetään toiminnan kehittämiseksi. Asiakkaan oikeusturva Muistutuksiin / kanteluihin suhtaudutaan vakavasti, ja korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi. Tapahtumat raportoidaan kirjallisesti valvontaviranomaisille. Tavoiteaika muistutusten /kantelujen käsittelyssä on yksi kuukausi. Muistutuksen vastaanottaja Toimintayksikön vastuuhenkilö: Satu Päivämäki/ perhekodin vastuuvanhempi p. 044 981 5196 Osoite: Satulatie 7, 15560 Nastola perhekotitaimi@gmail.com Sosiaaliasiamies: Tarja Laukkanen 044 729 7989 Päivystysaika keskiviikkoisin 9 - 11 Siirin tiloissa (Vapaudenkatu 23 B, Lahti) Valvontaviranomainen Etelä-Suomen aluehallintovirasto p. 029 501 6000
PALVELUN SISÄLLÖN OMAVALVONTA Hyvinvointia, kuntoutumista ja kasvua tukeva toiminta Perhekodissa arki rytmittyy tavallisten arjen rutiinien ja aikataulujen pohjalle. Säännöllinen päivärytmi luo turvallisuutta ja mahdollistaa kasvun ja keskittymisen olennaisiin asioihin. Arjen toiminnoissa opitaan tärkeitä elämisen taitoja; itsestä ja omista asioista huolehtimista, muiden huomioon ottamista, vastuuntuntoa, hyviä tapoja ja pitkäjänteisyyttä. Ikätason mukaiset rajat ja kannustus toimimaan siten, että kaikilla kodissa on hyvä olla, lisäävät hyvinvointia, kuntoutumista ja tukevat kasvua tasapainoiseksi ihmiseksi. Tiivis yhteistyö lasten/ nuorten biologisten vanhempien kanssa, ja vanhemmuuden tukeminen edesauttavat lapsen / nuoren mahdollista kotiinpaluuta. Lasta/nuorta tuetaan koulunkäynnissä, ja ollaan tarpeen mukaan yhteydessä opettajien / kouluhenkilökunnan kanssa päivittäisen Wilman seuraamisen lisäksi. Lapsia/ nuoria kannustetaan ulkoilemaan ja liikkumaan päivittäin oman ikätasonsa mukaisesti. Kouluun ja harrastuksiin kuljetaan pääasiassa kävellen tai polkupyörällä. Lahti tarjoaa hyvät ja monipuoliset mahdollisuudet lasten harrastustoimintaan. Lapsilla on mielekkäitä harrastuksia perhekodin ulkopuolella. Hyvinvointia, kasvua ja kuntoutumista tukevaa toimintaa seurataan arjessa ja tavoitteiden toteutumista seurataan asiakassuunnitelmapalavereissa. Tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan sosiaalityöntekijöille / vanhemmille lapsikohtaisen sopimuksen mukaisesti.
Ravitsemus Säännölliset ateriat: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Teemme monipuolista ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot. Lapset saavat aamupalan yhteydessä terveyden ylläpitämiseksi monivitamiinipillerit. Mahdollisissa sairastapauksissa esim. vatsatauti on tarpeen mitata ja kirjata nautittuja nestemääriä. Kesällä, helteiden aikana kannustettiin juomaan enemmän vettä. https://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/
Hygieniakäytännöt Lapsia ohjataan henkilökohtaisesta ja yleisestä hygieniasta huolehtimiseen. Kädet pestään aina ulkoa tultaessa ja ennen ateriaa. Keittiön ja wc-tilojen puhtaudesta huolehditaan päivittäin. Käsipyyhkeitä vaihdetaan usein. Lapset peseytyvät iltaisin. Hampaat harjataan aamuin illoin. Siivouspäivä on kerran viikossa. Lapset/ nuoret huolehtivat oman huoneensa siivouksesta. Epidemiatilanteissa noudatetaan yleisiä ohjeita ja tehostetaan hygieniasta huolehtimista esim. käsidesiä käyttämällä.
Terveyden- ja sairaanhoito Perhekodin vanhemmat tekevät välittömiä terveydenhuollon toimenpiteitä laastaroinnista tarvittavien ja lääkärin määräämien lääkkeiden antamiseen. Terveyden- ja sairaanhoito hoituu Lahdessa hyvin julkisia terveydenhoitopalveluja käyttäen. Kouluterveydenhoitajien kanssa pidetään tarvittaessa yhteyttä vuosittaisten, ikätasoisten kouluterveystarkastusten lisäksi. Hätätilanteissa soitetaan 112. Pitkäaikaissairaiden / jatkuvaa lääkitystä tarvitsevien asukkaiden oireista pidetään kirjaa ja ollaan tarvittaessa yhteydessä omahoitajaan / lääkäriin säännöllisten kontrollikäyntien lisäksi. Asiakkaiden terveyden- ja sairaanhoidosta yksikössä vastaavat perhekotivanhemmat.
Lääkehoito Lääkehoitosuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Lääkkeet säilytetään toimistotilan lukitussa kaapissa. Molemmat perhekotivanhemmat ovat suorittaneet lääkehoidon koulutuksen syksyllä 2017. Lääkeluvat uusitaan koko henkilökunnalle vuoden 2022 aikana. Lääkehoidosta vastaa perhekodissamme Satu Päivämäki 044 981 5196
Yhteistyö eri toimijoiden kanssa Yhteistyö asiakkaan palvelukokonaisuuteen kuuluvien muiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajien kanssa hoidetaan yhteisissä palavereissa ja puhelimitse.
Alihankintana tuotetut palvelut (määräyksen kohta 4.1.1.) Ei alihankintana tuotettuja palveluja.
ASIAKASTURVALLISUUS Yhteistyö turvallisuudesta vastaavien viranomaisten ja toimijoiden kanssa Perhepalvelut Päivämäki Oy Ammatillinen perhekoti Taimi Yhteistyössä viranomaisten kanssa on hoidettu turvallisuuteen liittyvät suunnitelmat, joita tarkastellaan ja korjataan mahdollisten riskien ennaltaehkäisemiseksi.
Henkilöstö Satu on koulutukseltaan sosionomi AMK. Valmistuttuaan vuonna 2008 hänelle on kertynyt työkoemusta lastensuojelu-, päihde- ja mielenterveystyöstä. Erityisosaamista hän on hankkinut erilaisilla kursseilla mm. PRIDE, Mielenterveyden ensiapu, Instrumental Enrichment ja erilaiset ryhmänohjaaja-koulutukset.Satu on suorittanut 2021 lastensuojelun erikoistumiskoulutuksen 30 op. Luonteeltaan Satu on avoin ja elämänmyönteinen. Risto on ammatiltaan autoasentaja, hän on suorittanut päihdetyöntekijän- ja realiteettiterapeutin tutkinnon. Hän on pyörittänyt omaa yritystä ja toiminut päihdeterapeuttina 15 vuotta, toimii SPR:n valmiuskouluttajana ja täydentänyt osaamistaan erilaisilla vuorovaikutus- ja johtamistaidon kursseilla mm. Lions Quest. Luonteeltaan Risto on rauhallinen ja johdonmukainen. Alex-Santeri Kuisma, lähihoitaja työskentelee perhekodissa n. 40 tuntia viikossa.
Perhekodin hoito- ja hoivahenkilöstön määrä ja rakenne: 1: Perhekotivanhempi, sosionomi AMK, perhekodin vastaava, perhekodin aikuisen tehtävät 2: Perhekotivanhempi, autonasentaja, päihdetyön ja realiteettiterapeutin tutkinto, perhekodin aikuisen tehtävät 3. Ohjaaja, lähihoitaja, perhekodin aikuisen tehtävät Tarvittaessa sijaistuksissa käytetään koulutettua ja lapsille tuttua henkilöä. Henkilöstövoimavarojen riittävyys varmistetaan pitämällä huolta henkilöstön työhyvinvoinnista ja palkkaamalla tarvittaessa lisäresursseja. Perhekodin henkilökunnalla on säännöllinen työnohjaus. Työnohjaaja: Reija Syrjäläinen / SyReeni
Henkilöstön rekrytoinnin periaatteet Henkilökuntamuutokset eivät ole suotavia pienessä perhekodissa. Tarvittavat sijaistukset hoidetaan sovitusti perhekodissa aiemmin työskennelleen lomittajan kanssa, jolla on alaan soveltuva koulutus ja kokemus. Kelpoisuus varmistetaan ja rikosrekisteriotteet tarkistetaan.
Kuvaus henkilöstön perehdyttämisestä ja täydennyskoulutuksesta
Sijaisia käytetään tarpeen mukaan, esim. perhekotivanhempien vapaat, haastavat asiakastapaukset, jotka vaativat tavallista vahvempaa ohjausta ja tukea. Perhekotivanhemmilla on säännöllinen työnohjaus jaksamisen ja oman ammatillisuuden tueksi. Tarpeen ja mielenkiinnon mukaan hankitaan lisäkoulutusta oman ammattitaidon kehittämiseen. Mahdollisten työntekijöiden ammatillisuutta ja jaksamista tuetaan tarjoamalla mahdollisuutta työnohjaukseen ja perehdytetään huolellisesti työhön. Varmistetaan mahdollisen työntekijän ammatillinen kelpoisuus sekä pyydetään rikosrekisteriote nähtäväksi. Työntekijä / opiskelija / harjoittelija perehdytetään työhön konkreettisesti arjessa ohjaamalla käytännön työtehtävissä ja keskustelemalla esille nousevista asioista. Lisäksi perehdytetään omavalvontasuunnitelmaan, sekä turvallisuuteen liittyviin suunnitelmiin; palo- pelastus- ja poistumisturvallisuus- sekä lääkehoitosuunnitelmiin. Perhekodin avoin ja keskusteleva ilmapiiri auttaa työntekijää nostamaan esille myös havaitsemansa palvelun epäkohdat. Sosiaalihuoltolaki (1301/2014; SHL) 48 § mukaan työntekijällä on ilmoitusvelvollisuus havaitessaan asiakasturvallisuuden vaarantuvan tai asiakkaan palvelun laadun heikkenevän. Ilmoituksen teossa on voimassa matalan kynnyksen periaate, jotta palvelun laatu saadaan pidettyä parhaalla tasolla. Lomake ilmoituksen tekemiseen löytyy omavalvontasuunnitelman liitteenä. ( Netistä: https://www.talentia.fi/tyoelamainfo/usein-kysyttya-ammatillisistaasioista/ omavalvonta-ja-ilmoitusvelvollisuus/) Oman ammatillisuuden kehittäminen ja lisäkoulutus nähdään myönteisenä asiana.
Toimitilat Perhekoti Taimi on sijainniltaan ja tilaratkaisuiltaan ihanteellinen perhekodiksi. Tilavalla, 2343 neliön tontilla on tilaa temmeltää. Leikkimökki ja hiekkalaatikko kuuluvat varustukseen, samoin trampoliini. Puutarhassa voi harrastaa pienimuotoista viljelyä, muutama marjapensas ja omenapuu täydentävät kokonaisuuden. Uimarannalle on n. 200 m kävelymatka. Nastolan keskustaan ja kouluille pääsee kätevästi polkupyörällä. Bussit kulkevat läheltä ja matka Lahteen kestää parikymmentä minuuttia. Rauhallisen pientaloalueen naapurustosta löytyy kavereita, ja harrastusmahdollisuuksia löytyy myös omalta kylältä. Koti sijaitsee kahdessa tasossa ja tilaa on yli 500 m2 Jokaisella lapsella on oma huone. Mahdolliset yövieraat majoittuvat lasten omiin huoneisiin. Lapset huolehtivat oman huoneensa siivouksista ja sisutuksesta huonekalujen järjestystä / verhoja yms. vaihtamalla. Isommat remontit, maalaukset ja tapetoinnit tehdään tilannekohtaisesti. Perhekodissa on tiloja, niin yhdessäoloon, kuin omaan rauhaankin. Kodinhoitohuoneessa pestään pyykit ja kuivatetaan vaatteet. Saunaosastolla on kaksi suihkua. Sauna lämmitetään kerran / kaksi viikossa. WC-tiloja on riittävästi; tytöille ja pojille on omat wc:t, samoin henkilökunnalle. (Yhteensä 4 wc:tä) Yläkerrassa, kolmannessa kerroksessa on myös erillinen toimistotila / vintti, jossa on mahdollisuus pitää esimerkiksi asiakassuunnitelmapalavereja.
Siivous ja pyykkihuolto Lapset / nuoret siivoavat oman huoneensa perusteellisesti kerran viikossa. Perhekodin vanhemmat siivoavat päivittäin vessat ja keittiön ja viikkosiivouksen yhteydessä niin hygienia- ja siisteystaso pysyy kunnossa. Tarvittaessa voidaan ostaa ulkopuolelta siivouspalveluja. Jätehuolto on järjestetty Lassila/Tikanojan kautta. Pyykkihuolto tapahtuu erillisessä kodinhoitohuoneessa, jossa kuivaava pesukone ja kuivauskaappi. Teknologiset ratkaisut Perhekotiin on asennettu sähköiset palovaroittimet. Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet Perhekodissa terveydenhuollon laitteita ei juurikaan ole. Mikäli laitteita tulee käyttöön, säilytetään ne perhekodin aikuisten valvonnassa. Perhekodilla on käytössä laastarit ja erilaiset sidetarpeet, sekä lukollisessa kaapissa säilytettävät lääkkeet ja kuumemittari. Terveydenhuollon laitteista on vastuussa Satu Päivämäki
ASIAKAS JA POTILASTIETOJEN KÄSITTELY Perhekodissa on käytössä Nappula- tiedonhallintajärjestelmä. Perhekodin asukkaita informoidaan kirjaamiskäytännöistä ja mahdollisuudesta nähdä heitä itseään koskevat kirjaukset ja pyytää niihin korjauksia. Päivittäiskirjaamisessa ja koosteissa huomioidaan lapsen/nuoren näkemys asioista. Perhekodilla on asiakasrekisteri, joka sisältää asiakassuhteen hoitamiseen tarvittavia eli lasten hoitoon ja kasvatukseen liittyviä henkilötietoja. Näitä tietoja voivat yksilökohtaisesti olla esim. asiakassuunnitelmat, päätökset, hoito- ja kasvatussuunnitelmat ja raportit. Perhekodin asukkaita käsiteltävät tiedot ovat asukkaiden hoivan ja kasvatuksen kannalta tarpeellisia, kuten esimerkiksi asukkaan nimi ja henkilötunnus, yhteystiedot: osoite, kotikunta, puhelinnumero ja sähköpostiosoite, lähiomaisten nimet ja yhteystiedot, asiakkuuteen liittyvät tiedot ja muut arkielämään, harrastuksiin ja koulunkäyntiin liittyvät tiedot. Rekisterissä olevat tiedot on saatu opetus-/ sosiaali- / terveysviranomaisilta, rekisteröidyltä itseltään tai hänen lähiomaisiltaan. Perhekodissa käsitellään asukkaiden yksilöityjä henkilötietoja sopimuskauden ajan / niin kauan, kuin lapsi/ nuori on sijoitettuna lapsikohtaisella sopimuksella perhekotiin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille ilman huoltajan tai muun asiakkaan asioista päättävän tahon suostumusta. Henkilötietoja käsitellään perhekodissa noudattaen henkilötietojen käsittelystä annettuja ohjeita ja määräyksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asukkaiden tiedot säilytetään siten, että ne pysyvät suojattuna; asiakirjat lukitussa tilassa olevassa lukitussa kaapissa ja kirjauksiin käytettävä tietokone, sekä Nappula-kirjausjärjestelmä ovat salasanojen takana. Perhekodin työskentelyä ohjaa salassapitosäädökset. Mahdolliset työntekijät / harjoittelijat perehdytetään tietosuojakäytäntöihin, ja he allekirjoittavat vaitiolositoumuksen ennen kuin aloittavat työskentelyn perhekodissa. Tietosuojavastaavan nimi ja yhteystiedot Satu Päivämäki 044 981 5196
YHTEENVETO KEHITTÄMISSUUNNITELMASTA Asiakkailta tai henkilökunnalta riskinhallinnan kautta tulleet palautteet ja kehittämistarpeet huomioidaan, ja korjaavat toimenpiteet toteutetaan asian vaatimalla tavalla. OMAVALVONTASUUNNITELMAN SEURANTA Omavalvontasuunnitelman hyväksyy ja vahvistaa toimintayksikön vastaava johtaja.
Nastola 8.2.2022 Allekirjoitus Satu Päivämäki
11 LÄHTEET LOMAKKEEN LAADINNASSA ON HYÖDYNNETTY SEURAAVIA OPPAITA, OHJEITA JA LAATUSUOSITUKSIA: Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry, Ammattieettinen lautakunta: Arki, arvot, elämä, etiikka. Sosiaalialan ammattilaisen eettiset ohjeet. https://www.talentia.fi/files/558/Etiikkaopas_2012.pdf STM:n julkaisuja (2011:15): Riskienhallinta ja turvallisuussuunnittelu. Opas sosiaali- ja terveydenhuollon johdolle ja turvallisuusasiantuntijoille: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/112106/URN%3aNBN%3afife201504226148. pdf?sequence=1 STM:n julkaisuja (2014:4): Lastensuojelun laatusuositus https://www.thl.fi/documents/647345/0/STM_2014_4_lastensuoj_laatusuos_web.pdf/0404c082-4917- 471a-8293-5606b41536a7 STM:n julkaisuja (2013:11): Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110355/ISBN_978-952-00-3415-3.pdf?sequence=1 STM:n oppaita (2003:4): Yksilölliset palvelut, toimivat asunnot ja esteetön ympäristö. Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositus https://www.thl.fi/documents/10542/471223/asumispalveluiden%20laatusuositus.pdf Potilasturvallisuus, Työsuojelurahasto & Teknologian tutkimuskeskus VTT: Vaaratapahtumista oppiminen. Opas sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiolle https://www.vtt.fi/files/projects/typorh/opas_terveydenhuoltoorganisaatioiden_ vaaratapahtumista_oppimiseksi.pdf Turvallisen lääkehoidon suunnittelun tueksi: Turvallinen lääkehoito -opas: https://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1083030 Valviran määräys terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden vaaratilanneilmoituksen tekemisestä: Valviran määräys 4/2010: https://www.valvira.fi/-/maarays-4-2010-terveydenhuollon-laitteesta-jatarvikkeesta- tehtava-ammattimaisen-kayttajan-vaaratilanneilmoitus Tietosuojavaltuutetun toimiston ohjeita asiakas- ja potilastietojen käsittelyyn Rekisteri- ja tietoturvaselosteet: https://www.tietosuoja.fi/fi/index/materiaalia/lomakkeet/rekisterijatietosuojaselosteet. html Perhepalvelut Päivämäki Oy Ammatillinen perhekoti Taimi OMAVALVONTASUUNNITELMA 14 Henkilötietolaki ja asiakastietojen käsittely yksityisessä sosiaalihuollossa: https://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/op paat/6JfpsyYNj/ Henkilotietolaki_ja_asiakastietojen_kasittely_yksityisessa_sosiaalihuollossa.pdf Kuvaus henkilöstön perehdyttämisestä ja osaamisen varmistamisesta liittyen tietosuoja-asioihin ja asiakirja hallintoon sekä muuta lisätietoa sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista: https://www.sosiaaliportti.fi/File/eef14b19-bacf-4820-9f6e- 9cc407f10e6d/Sosiaalihuollon+asiakasasiakirjat.pdf) Lastensuojelun määräaikojen omavalvonta https://www.valvira.fi/documents/14444/236772/Lastensuojelun_maaraaikojen_omavalvonta.pdf/e8b1 4a48-fc78-4ac4-b9ca-4dd6a85a789b Toimeentulotuen määräaikojen omavalvonta https://www.valvira.fi/documents/14444/236772/Toimeentulotuen_maaraaikojen_omavalvonta.pdf/d4f bb1b8-7540-425c-8b71-960a9dc2f005